om du inte är för oss är du emot oss

Igår skrev jag en kommentar till Andreas Ekströms inlägg i Journalisten om Piratpartiet. Med risk för viss upprepning vill jag ändå följa upp de reaktioner jag fått.

Det var en i mitt eget tycke inte särskilt kontroversiell kommentar. Jag rekommenderade läsning av Ekströms artikel, jag var tydlig med att jag inte höll med honom i allt, jag berömde Piratpartiet för deras engagemang i FRA och Ipred-diskussionerna och uppmanade till nyanserad diskussion.

Jag är inte Piratpartist.

Att säga det är uppenbarligen som att släppa en bomb i vissa delar av bloggosfären. Jag har själv skrivit en hel del om både Ipred och FRA, dock mest länkat till andra som gör det så mycket bättre. De flesta har varit piratpartister. Jag är för fildelning, men jag är mot lagbrott. Jag är för personlig integritet och mot statlig övervakning in absurdum.

Jag är inte Piratpartist.

Jag gillar upphovsrätten. Jag anser att den bör skyddas och tas omhand. Men jag ser också behovet av en diskussion om hur upphovsrättsintrång ska dels motverkas och dels beivras. Jag brukar försöka plocka fram exempel på sådana som hittar vägar att tjäna pengar och ha en viss kontroll över sitt material också i det nya medielandskapet.

Jag är inte Piratpartist.

I Ipreddiskussionerna har Upphovsrättsfrågan mest handlat om pengar. Det finns något som i min mening är viktigare, och det är den ideella upphovsrätten och kontrollen över sitt material och hur det används. Samtidigt som det på internet är omöjligt att ha kontroll. Och det är i praktiken också omöjligt att försöka tjäna stora pengar på vissa saker som tidigare gett betalt, eftersom i samma ögonblick som något publiceras på nätet är det också allmän egendom. Därför behöver vi ett nytt förhållningssätt till Upphovsrätten, som inte är att ge privatpersoner rätt till myndighetsutövning. Detta har jag skrivit om mer här.

Jag är inte Piratpartist.

Men jag tycker att det är fascinerande att vi som inte är det av vissa anses vara utskickad av etablissemanget och medierna för att dissa Piratpartiet.
Jag är för fasen en av dem i det här landet som jobbar hårdast för att skapa en förståelse mellan etablissemanget och den nya folkrörelsen på nätet. Jag skriver tillsammans med Niclas en hel blogg som går ut på att bygga förståelse och fatta att vi lever i en revolution som kommer att få konsekvenser, för medierna, demokratin och politiken.

Jag är inte Piratpartist.

Jag använder enligt vissa”svepande formuleringar”. Jag kommenterade Andreas Ekströms krönika. Den var mindre svepande kanske, och bara för att jag inte höll med honom, och inte heller tog klar ställning emot honom, får jag plötsligt inte vara med i något av lagen. ”Är du inte för oss är du emot oss”. Så känns det.

Jag som brukar anses svartvit upplever att så fort man försöker lägga sig i mitten, för att man ser att båda sidor har sina poänger, räknas man ut.
Och därmed bekräftas också det jag försökte säga. Det är som två lag som står på varsin sida i ett rum och skriker, utan att lyssna på varandra, utan någon som helst självkritik.

Jag är inte Piratpartist.

Men jag uppskattar att Piratpartiet finns. Jag är nämligen för demokrati. Jag är för yttrandefrihet och jag tycker det är viktigt att det finns folk som sätter fingret på viktiga frågor och engagerar sig. Men jag ger mig själv rätten att ändå komma fram till att Piratpartiet inte är något för mig.
Och det känns märkligt att vissa blir ledsna.
Samtidigt som det är intressant det Klara skriver:

Efter Anders Ekströms krönika har mymlan skrivit ett inlägg som går rakt in i min stackars Piratsjäl och som tog mig timmar att sätta ord på. Vad var det som berörde mig så djupt? Varför blev jag så fruktansvärt sårad?
För det första handlade det om att någon återigen gjort Piratpartiet till ett parti som ser fildelning som den viktigaste frågan, när så många av oss finner den ointressant. För det andra om en märklig uppfattning att vi alla skulle vara proselyter. (Undertecknad har varit politiskt aktiv hela sitt liv. Men mer om detta i ett senare inlägg.) Men det var ju mymlan som slog an något hos mig, något annat…
Det var i en intern chat med andra Pirater som jag plötsligt hörde mig säga att det ligger något i det hon säger. Och det var då jag förstod att det inte handlar om vår politik. Det handlar om vår “grabbighet”, om vårt hårda språk och om något som jag nästan uppfattar som ett förakt för svaghet. Det går igen i vår retorik och det går igen i vår interna debatt. Och när mymlans inlägg idag skapade en vild intern debatt föreslogs det att vi i stället skulle föra den öppet på våra bloggar. So here I am.

Jag är inte Piratpartist.

Men nu måste jag faktiskt få ge en stor hög med credd åt Piratpartiet.
Oavsett var de står i sakfrågor, oavsett politik, populism eller estetiska brister, så är det väldigt bra på något som fler politiska partier borde lära av: De vet hur man använder nätet. De kan det här med bloggar, opinionsbildning och transparens på nätet. Att besluta att ta diskussionen och navelskådningen av det egna partiet i det offentliga rummet är ett utomordentligt bra initiativ.

Mattias Bjärnemalm har skrivit ett inlägg där han bemöter Andreas Ekströms punkter. Christian Engström svarar på frågor här. Rick Falkvinge har hittills inte uttalat sig alls om Ekströms krönika. Jag väntar med spänning.

Rekommenderad läsning är också kommentarerna i Andreas Ekströms egen blogg. Och jag måste få påpeka för er som av någon anledning anser mitt inlägg intressantare än hans för att ni ”känner mig”, att han är fan ingen bloggrookie från ingenstans. Han är Andreas Ekström, en bloggpionjär bland journalister som begåvats med både hjärna och förmåga att sätta ord på saker han tänker. Han har också skrivit ett uppföljande inlägg till gårdagens krönika:

Så, om reaktionerna. I flera fall är det saker som jag uppfattar som extremt grundläggande och självklara som ändå måste förklaras – om man nu vill försöka få alla att förstå. Som till exempel vad en krönika är, eller vad ordet estetik betyder.
Man kan naturligtvis välja en annan strategi också, och bara skriva nästa grej utan att delta i efterdebatten. På sätt och vis tror jag att det är ett bättre sätt att använda min tid – men lika roligt är det inte. Alltså ska jag återkomma med fler korta svar och kommentarer, även i andra forum.
Mest av allt gillar jag Christian Engströms sansade svar på min krönika, som finns som kommentar till krönikan på Journalistens sajt. Jag är dessutom glad över att frågans vikt numera begrips av fler, vilket gör att journalister, politiker och analytiker i större utsträckning sätter sig in i den och formulerar något slags linje för sig själva.

Här tycker jag att Andreas också visar att han inte hör till dem som står i ena änden av rummet och skriker. Och jag rekommenderar den som är intresserad att gå in och läsa Engströms kommentar (och de övriga) på Journalisten.

Till sist, det som allt detta kanske egentligen handlar om, myntat en gång i tiden av Voltaire: ”Jag delar inte dina åsikter men jag är beredd att dö för din rätt att uttrycka dem.”
Låt oss inte glömma det, ok?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

About these ads

29 thoughts on “om du inte är för oss är du emot oss

 1. Pingback: Piratrörelsen och proportionaliteten | Doktor Spinn

 2. Pingback: Hewal Företagsrådgivning försöker att skrämma bloggare at Deepedition

 3. Pingback: Thomas Tvivlaren - Med tvivlet som insats

 4. ”I Ipreddiskussionerna har Upphovsrättsfrågan mest handlat om pengar. Det finns något som i min mening är viktigare, och det är den ideella upphovsrätten och kontrollen över sitt material och hur det används”

  Det ironiska är ju att det moraliska stödet för ”äras den som äras bör” är nog som mest uttalat i datorkulturen och bland många av de som vill reformera kopieringsrätten. Om någon falskeligen skulle uppge sig vara upphovsman idag, så ser ju också den snabba kommunikationen via internet till att det kan avslöjas. I praktiken har det juridiska skyddet inte så stor betydelse eftersom det är det moraliska stödet för denna rätt snarare än lagarna som upprätthåller den delen. Vad gäller kontroll av hur och i vilka sammanhang materialet används är den biten svårare att lösa.

 5. Pingback: det kom ett brev… « the real mymlan

 6. Jag har så fruktansvärt många bollar och puckar att springa på så jag svarar här bara kort. Jag har alltså inte blivit ledsen personligen av att du inte är Pirat. Jag blev ledsen över Ekströms krönika som var ett prov både på usel journalistik och populism.

  Det är alltså ganska stor skillnad. Att du inte är Pirat gör mig inte ledsen. Jag vill ju inte att alla ska vara Pirater, det spräcker ju faktiskt dessutom hela vår vågmästarstrategi :)

  Däremot tror jag inte du och deeped behöver känna er så ensamma i bloggosfären för det. Det finns ju massa människor från andra partier i bloggosfären :)

  Eventuellt kommer ett bloggsvar. Får se vad jag mäktar med på fredagsnatten :D

 7. @klara: ok. Jag läste ditt inlägg som att du blev upprörd och ledsen över mitt inlägg. Att ni reagerade på Ekström har jag ingen lust att klä skott för, även om jag tycker att han är bra.

 8. jag tror Klara slog huvudet på spiken när hon säger hur hon uppfattade Ekström. jag tror att hans ton (smått von oben och hånfull) smittade lång väg och det har färgat av sig på folks kommentarer. oavsett vad de än må ha tyckt och tänkt om vad han egentligen menade och vad du referrerade till, så var skadan gjord.

  fast visst, piratpartiet är det nya svarta.

 9. Pingback: Piratpartiet inför ett vägval at Deepedition

 10. Pingback: Rick Falkvinge (pp) » Piratpartiets skyttegravskrig

 11. Pingback: pirater och deras kritiker « the real mymlan

 12. Pingback: Sagor från livbåten » Bloggarkiv » Messerschmidtar är vi allihopa, allihopa, allihopa

 13. Att inte vara parasitpartist är ju absolut ett enormot försonande drag. :]

  ”Debatten” om IPRED har ju svalnat något, men man förstår ju att det är svårt hitta på hur många svepskäl som helst när konsensus är att det har stulits musik och nu ska man försöka övertala politiker och den breda massan att det är ok att fortsätta..

  Klart det spricker… :]

 14. Pingback: Blogginlggen » Minimax inom politiken : Bloggen Bent

 15. Åxå sagt det förr; se IPRED som ett slags ”undantagstillstånd” – orsakat av parasitppartister och fuldelare…

 16. Pingback: enkätsvar « the real mymlan

 17. Pingback: » Hänt i veckan Alla MUFbloggs-inlägg!

 18. Pingback: om ekström, gardell och guillou « mymlan. the real.

 19. Pingback: Det högerneutrala Piratpartiet « Nemokrati

 20. Jag hade inte läst den förut.

  ”Piratpartiet söker sitt mandat med en enda fråga på sitt program: Den att gratis är gott.”

  Intelligent. Kunnigt. Framför allt frågande, sökande — ”jävligt neutral[t]”, som du uttrycker det.

 21. Pingback: oktoberonsdag, fra och journalistik « mymlan. the real.

 22. Pingback: piratpartiet skiter ner sig « mymlan. the real.

Kommentarer inaktiverade.