daßlog papier

Jag får många frågor om Daßlog Papier, eller Das Blog Papier, för att uttala det mer korrekt. Därför publicerar jag här en förlängd version av den ledare som fanns på sidan 2 i första numret, det provexemplar som vi delade ut under SSWC:

Det började i våras. Vi gick båda oberoende av varandra och funderade på att göra en tidskrift.
På papper. En ”Printed Blog” på svenska. Så träffades vi i Hultsfred när vi båda deltog i Media Mötesplats Malmös minikonferens om framtiden för media-och musikbranschen. Där började vi bolla idén och så förra veckan efter sommarkoma inför SSWC bestämde vi oss för att göra det.
Efter ett par samtal och Skypechattar var vi igång, på fredagen twittrade vi att vi behövde en grafiker som hjälpte oss med layout och redigering och inom en timme hade vi hittat Linus Nyström. Sofia scannade bloggvärlden för att hitta bra poster att publicera, Måns skissade på en affärsidé och jagade sponsorer medan Anna Oscarsson jagade tryckeri.
Resultatet håller du just nu i din hand. Dasblog Papier. En tidskrift vars namn också är resultatet av en ordlek vi slängde ut på Twitter. (och vi är fullt medvetna om associationen till Dasspapper, liksom att titeln inte på något vis är korrekt på tyska) En tidskrift som innehåller ett gäng riktigt bra och välskrivna texter som vi tycker förtjänar mer uppmärksamhet än de får i bloggform.
För det är det som är vår idé.
Vi tänker att det finns alldeles för många människor i detta avlånga land som avfärdar bloggvärlden som en homogen kloak full av pladder och trams, och vi vill visa dem att så inte är fallet. Vi vill visa på den rikedom och variation och höga kvalitet som finns i svenska bloggar. Vi vill väcka intresse för bloggvärlden också hos de mest fascistiska papperskramarna.
Men inte bara det.
Vi vill också hjälpa redan frälsta att filtrera, att hitta pärlorna bland bloggar och servera en sjyst sammanfattning av vad som diskuterats den senaste tiden. Dessutom vet vi att även bloggare åker kollektivt ibland och då gärna läser print.
Det har också visat sig att de flesta bloggare, även de mest hängivna gammelmediaantagonisterna blir oerhört smickrade och ser det som något lite mer att bli publicerade på papper…
Det här ett prov på vad en sådan tidskrift skulle kunna innehålla. Det är också en test av en affärsmodell som vi tror fungerar i framtiden.

Några av landets giftigaste hjärnor formulerar dagligen de skarpaste analyserna av Moder Sveas dagsform, ibland så skarpt att de i samlad form beskrivs som en fjärde statsmakt. Vi vill ha dessa hjärnor som medarbetare i en lättrodd verklighet, facilitera och filtrera.
Vi vill äga tidningen tillsammans med dig, tillsammans med bloggarna.
Vi delar lika när fasta kostnader är betalda. Tjänar vi pengar så gör också du det. Men viktigast av allt – vi vill ha dig för att du hade skrivit med eller utan oss, eftersom du drivs av passion och en vilja att skriva, berätta och påverka.
Och för att inga pengar i världen som kan köpa det som är gratis.

Nu är det din tur, att läsa och komma med feedback.

Måns Adler
Sofia Mirjamsdotter
17 augusti 2009

Och här låg en tung PDF-fil av tidningen till för en liten stund sen, som jag försökte byta mot en lättare, med resultatet att det inte blev nåt och jag har inte tid att krångla mer. Återkommer.

Uppdaterat: Nu ska det funka, om ni kickar på bilden.

Bild 27

Daßlogpapier

Läs även andra bloggares åsikter om

About these ads

26 thoughts on “daßlog papier

 1. Pingback: Pappersblogg för omvärldsmedvetenhet « In Sight

 2. Pingback: Media med Sanna » Blog Archive » Bloggkoll a la DAßLOG PAPIER

 3. Pingback: Drömmer mig tillbaka till SSWC 2009 « Jan Viderén

 4. Pingback: Smurftips

 5. Visst är det intressant men hur tänker ni er finansiering? Köp av lösnummer? Reklam? Prenumerationer? Hur många ex och läsare räknar ni med?

  Jag hade gärna köpt om jag hade sett. :-D

 6. Pingback: Another week has passed | Words by Maria

 7. Pingback: Ge mig en Tarameliabloggtidning. Nu « Karin Friberg

 8. Pingback: Uppkopplat – Avkopplat » Daßlog Papier – Blogg für Alle

 9. Pingback: Veckan som gick – Vecka 48 « Same Same But Different

 10. Pingback: New Design « Zeta's BlindBird

 11. Pingback: Pappersblogg för omvärldsmedvetenhet « Signerat Ankarvall

 12. Pingback: Veckan som gick – vecka 18 « Same Same But Different

Kommentarer inaktiverade.