100 låtar

Niklas har utmanat mig att sätta ihop en lista med de 100 bästa låtarna gjorda på 2000-talet. Alltså 00-talet. Inte helt lätt ska sägas. Snarare väldigt svårt. Jag börjar nog bli gammal, för de flesta låtarna jag spontant vill ha med visar sig vara producerade på 90-talet. Även sådana som känns ganska nya och fräscha i min värld. Men jag har plockat ihop 100 låtar, som jag tycker om, som jag gärna rekommenderar andra att lyssna på och som jag tror kommer att hålla in i 2010-talet.
De är utan direkt inbördes ordning, men de viktigaste kommer först.
Jag kan också erkänna att jag gjorde det enkelt för mig genom att utesluta alla låtar som inte finns på Spotify. Jag har en del favoriter i min skivsamling som inte återfinns där, som till exempel ett par låtar från Radioheads In Rainbows. På låtan finns också ett par riktigt gamla låtar men som covers, och jag såg att Niklas själv hade med ett par sådana så antar att det är okej.

Jag reserverar mig också för att somliga av låtarna kanske är lite tidigare, jag har inte kollat upp alla utan utgått ifrån de årtal som står i Spotify.

Däremot är jag lat. Eller sjuk. Jättehostig och febrig. Så jag orkar inte skriva ner hela listan, ni får helt enkelt kika i Spotify.

Här är min best of 2000-2009, på Spotify. Håll till godo.

Pelle har också gjort en lista, liksom Jonk. Jardenberg har inspirerats och satt ihop en helt fruktansvärd lista, men han ska ha credd för jobbet han lagt ner på att också kommentera varje låt.

Sjävklart är det kul om fler hoppar på och listar 00-talets bästa 100 låtar!

Uppdaterat: Åh, just nu vill jag ha en vecka på mig eller något att lyssna igenom allas listor. Har redan ett par favoriter, Maria Zamores och Martin Thörnkvists.

About these ads

26 thoughts on “100 låtar

 1. Underbar lista. Jag använder din, Jonks, Pelles och Niklas listor för att upplysa mig om vad jag missat under ett 00-tal då jag kanske glömt bort att följa med musikaliskt. Inbillade mig ett tag att det inte gjorts någon musik alls värd att lyssna på mellan 2002-2006. Jag hade bara glömt, inte lyssnat tillräckligt noga eller gömt den under en otvättad retrofilt. Ett ”sammanträffande”: under perioden 2002-2006 åkte jag nästan inte på en enda musikfestival. Nu jobbar jag på min egen lista.

  • @Niclas: Samma här faktiskt, har pinsamt dålig koll på vad som gjorts de senaste tio åren… Men den här leken ger en del bra tips.

 2. Pingback: Utmaningen är nu klar! 100 st låtar från mitt 2000-tal! | Suzannes.se

 3. Pingback: SugBloggen » Blog Archive » 99 låtar med Sug i…

 4. Vet du att Depech kommer till Sverige igen i januari? Biljetterna ät redan släppta, men du kanske har tur och hittar ngr.

 5. Pingback: Bloggbubblan listar sitt 00-tal at Nollnolltalet.se

 6. Pingback: 00-talets 100 bästa låtar. Min lista. | Den digitala parkbänken

 7. Pingback: Beta Alfa » Blog Archive » Noterat 2009-09-08

 8. Pingback: Tack! – Det bästa från nollnoll-listorna | Dagens Spotifylista

 9. Pingback: Mitt 90-tal | Dagens Spotifylista

  • @Anders: Där har du en poäng. Å andra sidan är det sällan det som producerats i slutet av ett år hinner sätta sig tillräckligt för att kvala in, inte om vi pratar årtionden. Däremot tycker jag det är vansinnigt att redan nu börja lista ”årets bästa”. :)

   Men du. En nittiotalslista?

   • Jag minns tydligt när Metropol (tror jag det var i alla fall, det kan ha varit Tracks) på hösten -89 genom en lyssnaromröstning skulle kora åttiotalets bästa låt. Den som vann var Magnus Ugglas senaste singel som släppts typ en månad tidigare.

    Det är därför man ska vänta ett tag. :)

    Men en nittiotalslista kan jag nog sno ihop någon dag. Det känns bara så konstigt att nittiotalet ligger så långt bort… det är väl ett tydligt tecken på att man börjar bli gammal. :P

 10. Pingback: My decade in music | Words by Maria

 11. Pingback: 90-talets hundra bästa låtar « Anders har en åsikt om…

 12. Pingback: 00-talets (nästan) 100 bästa låtar « Anders har en åsikt om…

Kommentarer inaktiverade.