vi vet bäst, så det så

Kära Martin, vad har du för problem?

Du får sluta hänga därborta i Argentina. Det verkar som om du tappar allt sans och vett, och glömmer viktiga svenska värderingar under dina alltför långa vistelser i dekadensens Sydamerika.

Du förstår, här i Sverige vet vi alltid bäst. Framför allt har vi en moral i det här landet som det är väldigt viktigt att försöka bevara. En moral som andra borde ta efter, inte tvärtom som du insinuerar.
I Sverige vet vi att det värsta som finns är att kränka någon.
Här i Sverige vet vi vad det betyder att vara snäll.
Alla ska vara snälla. Alltid. Åtminstone utåt sett.
Här i Sverige knyter vi nävarna i våra fickor och snackar skit om andra på fikarasterna, men vi har vett nog att hålla detta skitsnack utom räckhåll för dem de berör.
Här i Sverige tar vi hand om varandra, och håller oss på mattan.
Vi uppför oss.

Vi står snällt i kön och respekterar rökförbuden.
Vi läser på skyltar. För minsann, i Sverige är vi läskunniga. Vi läser och lär, och vi vet att inte säga elaka saker till andra, eftersom de kan bli ledsna då.
Och det är farligt att vara ledsen.
Det är farligt att göra någon annan ledsen.
Vi i Sverige vet det, så vi låter bli.

Och det allra allra värsta, den lägsta sortens moral, det är att göra sig rolig på andras bekostnad. Så gör man bara inte.
Om man någon gång får för sig att vara lite ironisk så måste man vifta med ironiflaggan, högt och länge, för annars kan någon kanske bli ledsen i onödan, och vi vill inte göra någon ledsen i onödan.

Kom hem Martin, kom hem och håll dig på mattan, tänk om någon läser dina krönikor och kanske börjar agera. Kanske slutar respektera vår fina svenska moral och lättkränkthet.
Hur skulle det se ut? Va va va?

Kom hem Martin, och läs noga alla viktiga rapporter från socialstyrelsen, följ med i den offentliga debatten och förstå att det här med att uppröras över låg humor handlar om empati. Om att visa andra människor hänsyn. Det är viktigt förstår du. Hänsyn och empati.
Hellre missriktad hänsyn och empati om än förväxlad med snällhet, än uppriktighet som sårar.
Det viktiga är att man kan orden, någorlunda förstår deras betydelse och försöker leva efter dem.
Hänsyn och empati.
Och var snäll.

Men inte dumsnäll.
Lite stake måste man ha.
Och civilkurage. Som man kan använda när andra är dumma. Mot andra som inte förstår de svenska reglerna och moralen. Då kan man ta i lite grann. Inte för mycket. Lagom. Lagom är viktigt.

Eller förresten. Kom inte hit igen. Stanna där du hör hemma, bland omoraliska svartskallar som tror att elakhet är roligt och som struntar i socialstyrelsens rekommendationer.
Stanna där borta och förfall, men försök inte smitta ner oss här hemma med dina dekadenta idéer.
Vi behöver inte dem.

Vi är svenskar, vi vet bäst, och vi behöver absolut inte försöka förstå eller sätta oss in i det faktum att vi är en försvinnande liten del av jordens befolkning och att andra människor också på något konstigt sätt tycks ha överlevt och lever vidare, älskar och är både lyckliga och olyckliga fast dom skrattar åt andra och kan vara både elaka och roliga och kärleksfulla och ledsna och glada fast dom aldrig lärt sig att man måste visa hänsyn och vara snäll och framförallt känna empati. Eller i varje fall låtsas göra det.

Vi måste få fortsätta få vara moralens väktare och världssamvetet, vi måste få fortsätta leva i tron att våra lösningar är de bästa lösningarna, att våra normer är de enda rimliga och att socker är farligare än knark.

About these ads

9 thoughts on “vi vet bäst, så det så

  1. helt underbart…min migrän andas inte ens på mej….jag kände plötsligt hopp om liv!
    tack
    tack

  2. Har du en webcam uppmonterad hos mig?
    Precis sådär brukar våra latino-kompisar sitta & raljera över svenskar vid vårt köksbord; fast, ve & fasa, dom glömmer alltid Ironi-flaggan hemma… ;)

Kommentarer inaktiverade.