svenskarna och internet 2012

Idag publiceras undersökningen Svenskarna och internet 2012.
Det är en årlig undersökning som görs av Stiftelsen för internetinfrastruktur (.SE), och för internetnördar är det riktigt statistikgodis. Hela undersökningen om 69 sidor kan laddas ner här.

De största nyheterna i år jämfört med förra årets undersökning är mobilexplosionen. Antalet personer som använder internet via mobilen har nästan dubblats på ett år, om jag tolkar rätt. (Det ska erkännas att jag ej hunnit lusläsa rapporten.) Framförallt bland ungdomar har surfandet i mobil ökat enormt.
I övrigt verkar det som om internetspridning stagnerat. Sverige har ungefär lika många internetanvändare i år som förra året, medan de som använder nätet lägger något mer tid på det i år än förra året. En ökning som troligen har med ökad tillgång via mobilen att göra.

Fortfarande är det ganska många svenskar som inte alls har tillgång till nätet. De flesta säger sig vara ointresserade, och de allra flesta hör också till de äldsta i befolkningen. Ganska många tycker också att det är för krångligt att lära sig, men några tycker att det är för dyrt.

Liksom förra året berättar undersökningen att varannan treåring använder internet regelbundet, och två femtedelar av tvååringarna gör det. Den om tvååringarna är ny för i år. Det verkar som om småbarnen använder internet i surfplatta (iPad), och den är visst populärast just hos småbarnsfamiljer.

Användningen av sociala nätverk så som Facebook har också planat ut. 64 procent av nätanvändarna brukar besöka sociala nätverk mot 62 procent förra året. En tredjedel av Facebookanvändarna gör aldrig några statusuppdateringar. Unga och kvinnor är mer aktiva i sociala nätverk, medan unga välutbildade män är de som använder internet mest, om än till andra saker.
I rapporten framgår också att allt fler tror på internet som demokratiskt verktyg, och sett till utvecklingen de senaste tio åren är det en dramatisk skillnad i hur vi uppfattar internets demokratiseringseffekter.

Urvalet i undersökningen är begränsat av olika orsaker. Exempelvis ingår inte personer som av någon anledning inte har telefon, eller som inte talar svenska. Detta betyder troligtvis att användningen av internet är något överdriven.

About these ads

One thought on “svenskarna och internet 2012

  1. Pingback: Nörd eller inte lite fakta kan vara roligt « mycketyck

Kommentarer inaktiverade.