284

Jag tycker att resultatet av min lilla poll är rätt intressant. Det kan ju inte på något vis ses som vägledande eller som något tvärsnitt av befolkningen, även om vissa delar verkar stämma in på seriösa opinionsundersökningar. Som att KD och Centerpartiet hänger löst. Det gläder mig mycket att så få personer har valt att rösta på KD. Sedan önskar jag att SD hängde lika löst som det ser ut i min omröstning, men så är tyvärr inte fallet.
Anmärkningsvärt: Vänsterpartiet är största partiet! Jag hade ingen aning om att så många i min bekantskapskrets var vänster. Ingen aning.
Jag är inte lika förvånad över att så många röstat på Miljöpartiet, det visste jag nog att många jag känner drar ditåt. Har även släktingar som är engagerade miljöpartister. Nu är det väl inte bara människor jag känner som röstat, jag har många followers på Twitter som jag inte alls känner, och jag tror att SD-rösterna till exempel kommit därifrån.
Men jag trodde nog att jag omgav mig med framförallt liberaler. Har fått klart för mig att flera av dem som röstade ”annat” skulle rösta Pirat, och det får väl sägas vara liberalt. Sedan vet man ju inte, hur röstar en liberal i Sverige idag? Det finns ju inget riktigt liberalt parti, utom möjligen Piratpartiet.
För två år sedan gjorde jag en liknande poll på själva valdagen. Det var betydligt fler som röstade, och resultatet blev också väldigt annorlunda. Miljöpartiet var störst, och KD fick oväntat många röster.

About these ads

11 thoughts on “284

 1. Mm, det är uppenbart att Kristdemokraterna har kommunikationsmässiga utmaningar när det gäller dig :) Nån gång får vi diskutera varför det glädjer dig så mycket att partiet fick få röster i din poll.

  • Nja, vet inte om kommunikation hjälper. :) Jag ogillar helt enkelt människosynen och många av grundvärderingarna hos partiet.

   • Jo, jag misstänkte att du skulle säga något åt det hållet. Jag jobbar som handläggare på partiets riksdagskansli, just nu med att utveckla politik kring integration. Det handlar om att arbeta för att vi på bästa sätt ska leva sida vid sida i ett mångkulturellt samhälle, att arbeta mot främlingsfientlighet, att ge människor som kommer till Sverige förutsättningar att få jobb och en hel del annat som rör invandrares rättigheter. Jag skulle säga att den människosyn som tar sig uttryck i detta är mycket mer sympatisk än vad du hittar i vissa andra partier. Mycket arbete återstår för att den fullt ut ska omsättas i gällande svensk integrationspolitik. I det sammanhanget är det inte jätteinspirerande med jubel över ett litet antal KD-röster.
    Nu tror jag i och för sig inte att det är integration du syftar på i första hand. Ändå blir jag lite förvånad över att du så starkt tar avstånd från partiets människosyn och värdegrund. Det vanliga KD-motståndet från bubblan-håll brukar utgå från sakfrågor där partiet har skilt ut sig genom åren. Ta gärna en titt till på principprogrammets första kapitel. Och hör gärna av dig om du vill bidra med erfarenheter av integration/segregation i t ex Sundsvall.

    • Nu var det inte integrationsfrågor jag syftade på, nej. Mer synen på jämställdhet mellan könen, hbtq, etc. Kärnfamiljsprincipen. Jag är inte helt opåläst, nej. Min pappa var stolt medlem i KDS…

     • Jag följer det du skriver och vet att du inte är opåläst. Just därför blir jag förvånad. Människosyn/värdegrund och den bild av människosyn/värdegrund som politiska motståndare jobbar hårt för att pådyvla är helt olika saker. Dessutom är människosyn/värdegrund och sakpolitik olika saker.

      Tre snabba kommentarer:
      Jämställdhet mellan könen – Människovärdet enligt KD är knutet till existensen, inte till förmågor, egenskaper, stadier eller situationer. Kvinnor och män ska ha lika villkor att utveckla sin fulla potential och få makt över sina liv. (Btw har jag också jämställdhetsfrågorna på mitt bord.)
      HBTQ – Ovanstående gäller också sexuell identitet. Alla har samma rättigheter och lika värde.
      ”Kärnfamiljsprincipen” – Familjen är en mycket viktig del av samhället, men familjer ser olika ut. Det som brukar kallas kärnfamilj har visat sig vara en jämförelsevis hållbar familjeform, men KD ser en mångfald även när det gäller familjetyper.

      Anledningen till att jag tog upp integrationsfrågorna är att det var ett aktuellt exempel på hur Kristdemokraterna just med sin människosyn och värdegrund bidrar med bra saker. Min enkla lilla åsikt är att det kan vara värt att komma ihåg i sammanhang när man funderar på att börja glädja sig över ett litet antal KD-röster. Kristdemokraterna behövs.

     • Simon: Kanon att ni jobbar för rättigheter till invandrarna. Men glöm inte att med rättigheter så kommer skyldigheter. Om ni tar med det i er agenda så kommer ni att nå långt ut med ert budskap även till invandrare som vill göra rätt för sig, precis som de flesta andra, och känna att de bidrar och inte bara är en ”belastning” till samhället.

 2. Det overrasker mig, at en så stor procentdel svarer ”andet”. Der er jo så mange partier, så mon ikke man kan finde et, som alle personer kan identificere sig med.

Kommentarer inaktiverade.