instagramupproret handlar inte om internet, det handlar om sexism

När jag var barn och tonåring på åttiotalet var det vanligt med sexistiska budskap klottrade på skolans väggar. Inte sällan pekades enskilda tjejer ut som horor eller luder, deras utseenden kommenterades till allas beskådan.
Jag minns inte att någon vuxen någon gång kommenterade dessa öppna budskap på skolans väggar. Inget minne av att någon lärare tog upp innehållet i klottret och diskuterade människovärde eller hur vi behandlar varandra.
Däremot kunde det muttras om klottret som sådant. Att pennstrecken i sig var skadegörelse och ej var acceptabla, detta oavsett om det var elaka tillmälen om annan elev eller någon som ritat ett hjärta och ristat in namnet på någon kär person.

Därför tycker jag att det är intressant att läsa att kommunalrådet Robert Hammarstrand vill granska skolan i Göteborg där Instagramupproret bröt ut utifrån hur de pratar om värdegrunder med eleverna.

För det som händer i Göteborg handlar inte om Instagram. Det handlar inte om internet. Det handlar om hur vi människor ser på varandra. Det handlar om urgamla strukturer och om att vissa försöker göra sig populära genom att sparka på andra. Det handlar om mobbning som funnits betydligt längre än internet har funnits.

Självklart är det så att internet påverkar. Självklart är det så att upploppen och sättet att hänga ut och sprida rykten om enskilda växer sig stort och får som i det aktuella fallet orimliga proportioner med hjälp av internet. Men internet är ett verktyg. Internet speglar samhället i övrigt och tack vare internet är det nu lättare att sätta fingret på och ta itu med många problem som tidigare inte uppmärksammades särskilt, som ansågs höra till. Som tjej på 80-talet hade jag inte en tanke på att protestera eller ifrågasätta det faktum att någon skrivit stort över matsalsdörren att jag var en av tre som ansågs ha ”skolans största pattar”, även om jag fick en klump i magen varje gång jag passerade och gjorde allt för att gömma både mig själv och mina bröst.

Upploppen i Göteborg är egentligen uttryck för något ganska sunt – nämligen oviljan att acceptera att enskilda hängs ut och baktalas. Metoden att protestera kan självklart ifrågasättas, men protesterna i sig är bra och förhoppningsvis startskottet för en förändring till det bättre. Men för att det ska bli det och inte bara ännu en orsak för vuxenvärlden att ifrågasätta och känna rädsla för internet krävs att vi tar tag i grundproblemet – människovärde – istället för att skylla allt på internet och göra det hela till ett internetproblem. Det krävs att vi vuxna i högre utsträckning engagerar oss i våra unga och ser över hur vi själva talar om andra, vilka signaler vi skickar till våra barn om hur det är okej att behandla varandra. Och det gör vi knappast genom att skrika högt att internet är farligt, däremot genom att försöka förstå och engagera oss i vad våra unga gör, både på nätet och i köttvärlden.

Att endast peka med fingret åt unga tjejer och uppmana dem att inte lägga upp ”utmanande” bilder på sig själva då dessa kan komma att användas på oönskat sätt är ungefär som att säga åt henne att aldrig ha kort kjol för då får hon skylla sig själv om hon blir våldtagen. Lösningen på problemet är inte att stänga in och begränsa och tvinga unga att anpassa sig efter de dumma, lösningen är att ta itu med värderingarna som styr dem som är dumma.

About these ads

20 thoughts on “instagramupproret handlar inte om internet, det handlar om sexism

 1. Resonerar du likadant när det gäller skolmassakrerna i USA? Vapen föder inte hat, hat föder hat… Alltså det argument som vapenlobbyn NRA brukar köra med.

  • Vapen leder väl inte till hat men gör det möjligt att leva ut hatet på ett katastrofalt sätt. Enligt Moores film Bowling for Columbine så har Kanada betydligt fler vapen per innevånare än USA men betydligt färre incidenter med vapen inblandade.

   • Eftersom det höga vapeninnehavet i Kanada främst beror på jaktvapen så är det inte riktigt jämförbart.

 2. Pingback: Snälla media, sluta skrämma bort de vuxna från internet | ZiggySays

 3. tror nog media och speciellt skvallerpressen borde ta lite ansvar här. de sprider massor av liknande skvaller och publicerar avklädda bilder på kändisar. aftonbladet kallar kungen för horgubbe. inte konstigt om ungdomar då gör samma sak.

 4. Jag vet inte om det riktigt går att dra de här slutsatserna om just det här, av några orsaker:

  1. Bilderna var inte särskilt avklädda, om än typiskt tonårsaktigt ”utmanande” i minspel och posering. Det var inte bilderna som var uthängningen. Personerna hade dem på facebook och andra sajter. Det var texterna till bilderna som var det mest kränkande.

  I texterna talas det om att vara hora, att vilja suga kukar, att vara äcklig osv.

  2. Även killar hängdes ut. Det var inte lika många killar, men det var flera stycken. Texterna till deras bilder var ungefär likadana som de till tjejerna. Överraskande nog, för mig.

  3. Det fanns även hänvisningar till sexuell läggning bland okvädningarna och annat otyg, så det gällde inte bara mängden sex eller sexpartners, eller att vara ”slampig”.

  Jag håller med i stort, men som sagt är just uthängningarna på Instagram i det här fallet ännu mer komplexa än så.

 5. Jag håller med dig om i stort sett allt förutom att vi inte bör uppmana tjejer att inte lägga ut sådana här bilder på sig själva. Är man omyndig, som de flesta är, så har man svårt att förstå och avgöra vad sådana här bilder kan användas till. FELET är aldrig offrets, där är vi ense, men miljön som skapats, där ungdomar tycker att det är OK med allt porrigare bilder, är ett problem, anser jag. Som du vet är jag ju ”jämt” på Internet så jag är absolut inte för förbud.Men jag tror på att vi vuxna måste prata med ungdomar om vad som är rimligt/OK att lägga ut om sig själv på Internet, och vad som inte är det, just därför att bilderna finns kvar for ever and ever. Klottret på väggarna i skolan går att sudda bort eller måla över… en bild kopieras på en sekund…

  • Då är jag inne på nästa steg att hantera det: Nämligen att lära kidsen att de har ingenting att skämmas för! Oavsett vilka rykten som sprids, vilka bilder som sprids etc. Det är inte den uthängde som ska skämmas utan den som begår ”brottet”.

 6. Ja skitstövlar, syndabockar, avundsjuka osv. har alltid funnits. Internet kommer knappast kunna ändra på det, det är mänskliga känslor och beteenden och har inget med internet att göra. Skylla ifrån sig på internet är som att skylla på telefonbolagen när folk skvallrar i telefon.

 7. Varför inte ”hänga ut” folks frukostvanor: ”Emilia äter 3 ostmackor varje morgon”. Totalt ointressant. Att unga kvinnors och mäns (påstådda) sexualvanor och läggning kan användas för smutskastning på vår sida Jesus är FULLKOMLIGT obegripligt. Smartphones och Instagram använder våra ungdomar, men de är så gammaldags att det dammar om dem.

 8. Pingback: Läsvärt och tänkvärt | Vid Vedspisen

 9. Pingback: Instagramupploppet handlar inte om sexism, det handlar om hat | Debatt | svt.se

 10. Jag håller med om sista stycket, men kan iofs förstå att man, om man har en tonåring, förmanar denne att vara försiktig med vilka bilder man lägger ut. Känns ohanterligt att försöka uppfostra hela omvärlden…

  • Jag tycker framförallt att föräldrar i högre utsträckning ska prata med sina ungar tidigt om konsekvenser av publiceringar på nätet. Samtala, diskutera, ur olika perspektiv, snarare än bara säga att ”lägg inte ut”.

 11. Pingback: Hopp om varmare medieklimat | Stefan Bergmark

 12. Bra att folk reagerar mot mobbning i alla dess former. Tänk om skolan också gjorde det på allvar.
  Men upploppen i Göteborg reser en fråga till. Vad hade hänt om mobben fått tag på den misstänkta 17-åringen? Hade hon lynchats? En del tog ju till våld redan mot polisen. Nu har en tonårspojke tagit på sig skulden. Tjejen skulle alltså vara oskyldig, vilket hon också förnekar.

Kommentarer inaktiverade.